top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıDefne Can Öztürk

#KedilerinGözünden-Kedilerin Yaşamı

Hepinize merhaba ben Defne. Bugün sizlerle yeni bir seriye daha başlıyoruz ve bu seride sizlere hayvanlarla ilgili bilgi vereceğim. İlk seride kediler var. Kedilerin yaşamını size anlatmaya başlıyorum.

Kediler: kedigiller, etçiller grubuna ait bir familyadır. Kedilerin yaklaşık olarak 70'den fazla türü olduğu bilinmektedir. Dünya' da yaşayan yaklaşık 1 milyara yakın ev kedisi var iken sokak kedisi sayısı yaklaşık olarak 600 milyon civarındadır.


Kedilerin Özellikleri:

- Kediler, insan kulakları için çok zayıf ya da çok yüksek frekanstaki sesleri duyabilirler.

- Kediler insanlara göre daha zayıf renkli görüşe ve daha güçlü koku alma duyusuna sahiptir.

- Kedilerin çoğu insandan daha iyi dişleri olsa da daha kalın koruyucu mine tabakası, daha az zararlı tükürük, dişler arasında daha az yiyecek parçacıklarının kalması ve çoğunlukla şekersiz yemekleri nedeniyle genellikle dişlerinin çürüme olasılığı daha azdır. Yine de ara sıra diş kaybına ve enfeksiyona maruz kalırlar.

- Kedilerin ayak yapıları hep ileriye gitmek için evrilmiştir. Geri gidebilse de zorlanırlar.

- Kediler aslanlardan daha zekidir.

- Kedi parmak uçlarında dolaşır ve "adımlamalı" yürüme biçimi kullanır.

- Kedilerin mükemmel gece görüşü vardır ve insan görüşü için gereken ışık seviyesinin yalnızca altıda birinde görebilirler.

- Kediler yemek konusunda seçicidir, beğenmediği yemeği yemezler. Kedilerin yiyecekleri için belirgin bir sıcaklık tercihi vardır, taze bir avınkine benzer bir sıcaklıkta 38 °C (100 °F) civarında olan yiyecekleri tercih eder ve soğuk veya buzdolabında sunulan yiyecekleri rutin olarak reddeder.

- Navigasyona ve duyuya yardımcı olmak için, kedilerin vücutlarında, özellikle de yüzlerinde düzinelerce hareketli bıyık vardır.

Kediler Nasıl Beslenir?

Kediler et, süt, yumurta ve çeşitli sebzeleri yiyebilir. Salam, sosis gibi gıdaları da yiyebilir ancak et, sosis, yumurta gibi pişirerek yediğimiz gıdaları kedilere çiğ çiğ vermemeliyiz. Çünkü çiğ gıdaları (et, tavuk, balık, sosis, yumurta) verirsek bu gıdalar kedilerde parazit oluşumuna neden olabilir ve kurtçuk da olabilir. Bu yüzden kedilere çiğ yemek vermemeliyiz.

Aynı zamanda kedilerin laktoza alerjisi vardır bu yüzden laktozlu yani normal sütler ve yoğurtlar kedilerin bağırsak sağlığına zarar verebilir yani besinleri sindirmesini zorlaştırır. Bu yüzden kedilere laktozsuz süt ve yoğurt vermeliyiz.

Not- Laktoz: Sütün içerisinde bulunan şekerdir. Marketten aldığımız ya da normal inek sütlerinde bulunur ve laktoza alerjisi ( laktoz intoleransı) olanlar bunları yediğinde rahatsız olur.

Kediler Hakkında İlginç Bilgiler:

* Bir kedinin bıyıkları dokunmaya karşı oldukça hassastır.

* Kediler tatlı yiyeceklerin tadını alamazlar.

* Kediler bir günde 20 saat uyuyabilir özellikle yaşlandıklarına enerjilerini uykuya verirler.

* Kediler renk körüdür. İnsanlar kedilerin bizden daha iyi gördüğüne inansa da bu bilgi doğru değildir. Kediler sadece karanlıkta bizlerden daha iyi bir görüş açısına sahiptirler.

* Bir kedi ömrü boyunca bir tabletten daha fazla bilgi toplayabilir.

* Kediler aslında köpeklerle çok iyi anlaşabilir. Bu durum sadece "işlerine gelmiyor".

* Bir kedi ömrü boyunca 420 kediye annelik yaparak "En çok doğum yapan kedi" unvanını aldı.

*** Kediler neden hep dört ayak üzerine düşer? Kedilerdeki bu dört ayak üzerine düşme davranışına, Kedi Doğrultma Refleksi adı verilir. Yani kedilerin dört ayak üzerine düşmesi, bir yetenek değil bir reflekstir. Hatta bu, sonradan kazanılan bir reflekstir.

Kedilerin Kuyruklarına Göre Durumları:



Kedi gibi daha bir sürü hayvan var, bir sonraki seride bir sonraki yazıda görüşmek üzere..

Kedi Sözü: Kediyi merak öldürür. (Anlamı: çok fazla merakın sonunda hayırlı işlerin olmayacağından bahsedilmektedir.)

-- Kedilerle ilgili merak ettiğiniz soruları aşağıya yorumlara yazabilirsiniz.

KAYNAKÇA:



8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Haberler:James Webb Uzay Teleskobu

24 Aralık 2021, evrenin değiştiği gün olarak tarihe geçecek! Çünkü dünyanın en gelişmiş ve en büyük teleskobu uzaya gönderilecek. Hubble...

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page