top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıDefne Can Öztürk

#BaşkaVatanBaşkaMillet-İngiltere

Güncelleme tarihi: 13 Kas 2021

Hepinize merhaba ben Defne. #BaşkaVatanBaşkaMillet adlı serinin yeni yazısıyla ve yeni ülkesiyle karşınızdayım. Bugünkü bahsedeceğim ülke İngiltere.

Bakalım İngiltere nasıl bir ülke?

İngiltere, Birleşik Krallık'ı meydana getiren dört ülkeden biridir. İngiltere, Büyük Britanya adasının merkezi ve güney üçte ikisini kaplar. Kuzeyde İskoçya, Batıda Galler ile komşudur. Britanya takımadalarında Avrupa'ya en yakın olan ülkedir.

İngiltere'nin dili adı üstünde İngilizce, başkenti Londra, para birimi sterlindir.

İngiltere cumhuriyet yerine meşruti monarşi ile yönetildiği için cumhurbaşkanı yoktur, kraliçesi vardır. II.Elizabeth kraliçedir ve 95 yaşındadır.

Hala yönetmeye devam ediyordur.

İngiltere'nin özel günleri nelerdir? Festivaller var mı?

-Cadılar Bayramı (Halloween): Türkiye’de cadılar bayramı olarak bildiğimiz Halloween, resmi bir tatil günü olmamasına rağmen çok sık ve sevilerek kutlandığından dolayı tatil gibi geçmektedir. Bugün birçok ülkede her yıl 31 Ekim tarihinde kutlanmaktadır. Cadılar Bayramı kutlanan birçok ülkede olduğu gibi çok şenlikli ve eğlenceli bir şekilde kutlanmaktadır. Herkes farklı farklı kostümler giyer, çocuklar şaka mı şeker mi diye tek tek kapıları çalar ve sorar ve buna göre şeker alırlar aslında tek tek kapıları çalıp şeker toplamaları biraz Ramazan Bayramı'na benziyor. Bunun dışında kabakları oyup içine mum koyarlar. Bunun sebebi ise rivayetlere göre kabak üreticilerin elinde çok fazla kapak olduğundan dolayı böyle bir satış primi yapıldığı söyleniyor. Bunun yanı sıra günümüzde kolay bir şekilde oyulabildiği için de tercih edildiği söyleniyor. Fakat Hristiyanlarda yaygın olarak tercih edilmesinin sebebinin kötü ruhları korkuttuğunun düşünülmesidir.

-Noel Bayramı/Noel Tatili (Christmas): Her yıl 25 Aralık'ta İsa'nın doğum günü olarak kutlanıyormuş. Noel'de Noel ağaçları süslenir, ışıklı ev, bahçe, cadde süslemeleri yapılır. Hediyeler alınır, tebrik kartları verilir ve Noel arifesinde Noel Baba'nın gelişi simgesel olarak canlandırılır. Birçok ülkede 25 Aralık öğleden sonrası Noel yemeği hazırlanır ve aile fertleri masa etrafında bir araya gelirler. Yılbaşı ile Noel'i insanlar genellikle karıştırıyor ama aynı şeyler değil. Yılbaşı 31 Aralık'ta kutlanır ama Noel 25 Aralık'ta kutlanır. Yılbaşının kutlanmasının sebebi yeni yıla girecek olmamızdır ama Noel İsa'nın doğum günüdür aslında. Yılbaşıyı Müslümanlar da kutlayabilir (dine göre) ama Noel'i Hıristiyanlar kutlar.

-Paskalya Bayramı: Paskalya dönemi yaklaşık olarak mart sonundan nisan sonuna kadar olan dönemdir. Her sene sabit bir tarihte gerçekleşmeyen ve dünya kiliselerinin çoğunda pazar günü kutlanan Paskalya Günü ise, Kıyam Yortusu, Diriliş Pazarı ya da Diriliş Günü olarak da adlandırılır. Hıristiyanlıkta en eski ve en önemli bayramdır. Her yıl kutlanan Paskalya; iyiliğin kötülüğün üzerindeki zaferinin kutlanmasıdır yani diriliştir. Paskalya Bayramı'nda bunu kutlamak için yumurta kullanırlar. Paskalya yumurtası veya Bahar yumurtası, Paskalya veya ilkbaharı kutlamak için verilen özel yumurtalardır. Yumurta kadim kültürlerde dünyanın yeniden canlanmasının sembolü olarak kullanılırdı ve bu adet sonradan Hristiyanlar tarafından da benimsenmiştir.

-Notting Hill Karnavalı: Londra'da gerçekleşen, Avrupa'nın en büyük sokak festivalidir. Kalipso müziği eşliğinde dans edilebiliyor, Karayip yemekleri deneniyor. Her yıl bu festivale 2 milyona aşkın kişi gelmektedir.

-Belfast Uluslararası Sanat Festivali: Dünya'nın her yerinden binlerce çağdaş sanatçı her yıl Belfast'ta buluşarak sanatlarını gösteriyor.

-Kurban Bayramı: İngiltere'de bulunan bazı Müslüman toplulukları bu önemli günü farklı kutlamalarla geçirirler.

-Ramazan Bayramı: Ramazan'da oruç tutan Müslüman toplulukları bu ay sonunda farklı etkinliklerle kutlamaktadırlar. Özellikle Londra ve Birmingham kentinde yoğunlukla kutlanır.

Şimdi gelelim en lezzetli bölüme yani yemeklere. İngiltere'nin meşhur yemekleri nelerdir?

-Fish and chips (Kızarmış balık ve patates): İngiltere'nin en ünlü ve beğenilen yemeklerin başında fish and chips geliyor. Kızarmış balık ve patatesten oluşan bu yemeğin hem lezzetli hem de doyurucu olduğu söyleniyor.

-Sütlü Çay: İngiliz mutfağında sofralardan eksik olmayan sütlü çay, siyah çaya süt katılmasıyla hazırlanır. Genelde atıştırmalıklar eşliğinde sunulan bu çay İngiltere'de çok popüler.

-Jellied Eels: Jellied Eels yani jölelenmiş yılan balığı. Bence de kulağa hiç de hoş gelmiyor tadı da eminim öyledir. Buna rağmen İngiltere'de oldukça ünlü ve geleneksel bir yemek. Özel günlerde yedikleri yemekler arasında yer alıyor.


Bangers and Mash: Patates püresinin üstüne kızarmış sosis koyularak yenilen İngiltere'nin meşhur yemeğidir ayrıca yapımı da basit bir yemektir.

Hobnob: İngiltere'de çok meşhur olan bir tatlıdır, Hobnob bir tür bisküvidir. Aynı zamanda üstüne çikolatalı sos da konulabilir.

-Crumble: Bu tatlı bir hamur hazırlayıp meyvelerle birlikte fırında pişirilerek hazırlanır ve yapımı çok basit ve lezzetlidir.

-Trifle: Pandispanya, meyve reçeli veya meyve püresi ve yumurtalı muhallebi ile yapılan klasik bir İngiliz tatlısıdır.

İngiltere de işte böyle bir ülke. Benim size bu yazıda anlatacaklarım bu kadar. Bu yazının da burada sonuna geldik bir dahaki yazımda görüşmek üzere, hoşça kalın:)

KAYNAKÇA:













8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Haberler:James Webb Uzay Teleskobu

24 Aralık 2021, evrenin değiştiği gün olarak tarihe geçecek! Çünkü dünyanın en gelişmiş ve en büyük teleskobu uzaya gönderilecek. Hubble...

Comentarios


Yazı: Blog2_Post
bottom of page