Hepinize merhaba ben Defne. Bugün #BenimBotanikDünyam adlı serinin ilk yazısıyla karşınızdayım. Öncelikle bazılarınızın merak ettiği bir soru olabilir: botanik nedir? Botanik: Bitki bilimi demektir. Bitkileri inceleyen bilim dalına botanik denir.
Ben de bitkilerle ilgilenmeyi ve onları araştırmayı çok seviyorum ve bu yüzden bu yazıyı sizlere yazmak istedim. Hazırsanız başlayalım.
#BenimBotanikDünyam adlı serinin ilk bitkileri bambu ve aloe vera. Duymuş veya biliyor olabilirsiniz ama bilmiyor da olabilirsiniz. Hiç sorun değil, bu iki bitkiyle ilgili araştırmalarımı paylaşacağım. Bu arada bu iki bitki favorim :)
Bambu bitkisi ile başlayalım.
Bambu bitkisi nedir?
Bambu, buğdaygiller familyasına ait ve 1,200 adede yakın sayıda bazen birbirlerinden çok farklı görünen bitki türlerinden oluşan alt familyanın üyesidir.
Bambu türleri Asya'da, Güney ve Kuzey Amerika'da ve Afrika'da bulunurlar.
Bazı bambu türleri çok seyrek çiçek açar ki bu bazen 100 yılda bir ya da daha az olabilir. Bambular iki tiptir:
Oymak: Bambuseae : Ağaç gibi büyüyen, tahtalaşan kabuklu ve ince yapraklı ama çok büyük çiçekler açan bambudur.
Oymak: Olyreae : Ot gibi büyüyen, tahtalaşmayan ve boyları bir metreyi geçmeyen bambudur.
Bambu ile ilgili ilginç bilgiler nelerdir?
1-Eski zamanlarda Asya'da deniz araçları yapımında ve su borusu yapımında kullanılan bambular suya en dayanıklı bitki türlerinden birisidir. Aynı zamanda özellikle Japonya'da kışın ağaçları soğuktan korumak için kullanılan bu bitkiler -20 derecelik soğuklara karşı bile dayanabilmektedir.
2-Bambu kun adı verilen doğal bir bio-ajan üreterek, bakteri ve mantar gibi yıkıcı organiklerin gelişmesini önler. Bu nedenle kimyasal gübre ve böcek ilaçları kullanılmadan yetiştirilebilir. Anti bakteriyel özelliği nedeni ile havlu, çarşaf ve giysi üretiminde popüler bir hammadde haline gelmiştir.
3-Rüzgar kesme özelliği ve gölgesinin sağladığı serinlik nedeni ile oldukça avantajlıdır. Köklerinin yağmur suyunu çok iyi çekmesi, erozyonu engellemekte bambuyu ayrıcalıklı kılar.
4-Kullanımı öylesine kolaydır ki Tayland’da Song Kalia Nehri’ndeki tahta bir köprünün yerine geçici bir köprü olarak sadece 6 gün içinde bambudan 450 metrelik kayan bir köprü inşa edilebilmiştir.
5-Antik kitaplar bambudan yapılmıştır. Çin’de kağıdın icadından önce bambu şeritler antik kitapların yapımında kullanılmıştır.
6-Ağaçlardan daha fazla oksijen üretir. Bambu ormanları diğer ormanlardan yaklaşık %35 daha fazla oksijen üretir.
7-Geleneksel Çin tıbbında soğuk algınlığı ve gribal semptomların giderilmesinde bambu talaşı, öz suyu ve yaprakları kullanılmıştır. Burun tıkanıklığı, ateş ve kasılmalar bambu talaşı yutularak tedavi edilmiştir.
Bambunun kullanıldığı alanlar nelerdir?
Kumaş:
Tekstil sektöründe de bambulardan yararlanılır. Bambu ile anti-bakteriyel kumaşlar üretilir. Tırmanıcı bambu türüyle çuval ve ceket bile yapılır.
Ev eşyaları yapımı:
Bambu ile çok güzel mobilyalar, sepet, perde, bardak, şapka ve balık tutmak için tuzak vb. çok çeşitli alet ve eşyalar yapılır.
Müzik aletleri:
Çin, Tahiti ve Yava gibi bazı ülkelerde bambudan müzik enstrümanları yapılır. Bunlar çoğunlukla flütlerdir ama telli enstrümanlar ve davullar da yapılır. Japon müzik kültüründe çok kullanılan ve shakuhachi adlı flüt de bambudan yapılır. Brezilyalıların özellikle Capoeria'da kullandıkları berimbau adlı müzik aletinin de ham maddesi bambudur.
Silah:
Bambunun hafif ama sağlam yapısı silah yapımı içinde çok uygundur. Bambudan mızraklar ve ok-boruları yapılır. Vietnam Savaşı'nda Viet Kong'un ormanlarda bambudan hazırladıkları tuzaklar Amerikalı askerlerin en büyük korkusu olmuşlardır.
Şimdi sırada aloe vera.
Aloe vera bitkisi nedir?
Aloe veranın Türkçesi tıbbi sarısabırdır. Tıbbi sarısabır, Asphodelaceae familyasından tıbbi amaçlarla kullanılan bir sarısabır türü. Yaprak, iki bölümden, meydana gelmiştir. Müshil olarak kullanılan ve antrakinonlar adı verilen maddeleri içeren yeşil kabuk bölümü ve aloe jeli olarak adlandırılan müsilaj bölümü vardır. Mısırlıların “ölümsüzlük”, Kızılderililerin ise “cennetin asası” olarak adlandırdığı bu bitki; Afrika kökenli ve zambakgiller familyasından geliyor. Görünüm itibarıyla kaktüse benzeyen yapısı ve 200’ün üzerinde bileşene sahip gücü ile Aloe Vera bitkisi bugün, oldukça değerli bir bitki konumundadır.
Aloe veranın faydaları nelerdir?
1-İçerisinde barındırdığı yüksek miktardaki potasyum sayesinde tüm yara ve tahrişleri iyileştirici etkiye sahiptir. Aynı zamanda güneş yanıklarına da iyi gelindiği bilinmektedir.
2-Yatıştırıcı özelliği saçlarda da etkilidir. Saç derisini rahatlatarak zamanla kepek oluşumunun önüne geçer.
3-Saçlardaki kabarma ve elektriklenmeyi de önleyerek, daha kolay şekil almasını sağlar.
4-Böbrekleri hastalıklardan koruma etkisine sahip olan aloe veranın vücuttaki enzimleri depolama özelliğine sahip olduğu bilinmektedir.
5-Aloe vera depresyon ve ruhi bozukluklara neden olan sorunları ortadan kaldırabilir.
6-Kan akışının hızlanmasını sağlayarak damar tıkanıklığını önler. Aynı zamanda kalp ve damar sağlığına faydalıdır.
7-Aloe vera bitkisi kanser tümörlerinin oluşmasını başlangıç aşamasında engelleyebilir. Aynı zamanda kolon kanseri riskini azaltır.
8-Egzama ve sedef hastalığına iyi gelir, diyabete iyi geldiği gözlemlemiştir.
Aloe veranın kullanım alanları nelerdir?,
- Makyaj Temizleyici
- Tıraş kremi
- El dezenfektanı
- Gargara
- Topuk Yumuşatıcısı
- Cilt kremi
- Yüz yıkama jeli
- Yüz maskesi
Evet arkadaşlar, bu yazının da burada sonuna geldik. Umarım yazıyı beğenmişsinizdir, yorumlara hangi bitkiyle ilgili yazı gelmesini istiyorsanız yazabilirsiniz. Bir dahaki yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın :)
KAYNAKÇA:
Comments