top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıDefne Can Öztürk

#Başka Vatan Başka Millet

Güncelleme tarihi: 6 Eyl 2021

Hepinize merhaba ben Defne. Bugün sizlere #BaşkaVatanBaşkaMillet isimli serimizin ilk ülkesi olan Almanya ile başlıyorum. Sizlerle bu serimde ülkeleri tanıtacağım. Ben de öncelikle Almanya'dan başlamak istedim. Almanya: Orta Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Almanya'nın nüfusu 83,02 milyondur ve aynı zamanda Avrupa'nın en kalabalık 3. ülkesidir. Dili Almanca, başkenti Berlin, para birimi Euro(£)'dur. Almanya'nın cumhurbaşkanı kimdir? Almanya'nın cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmer'dir. Peki Almanya'nın ekonomik faaliyetleri nelerdir? Alman ekonomisi araba sanayisine dayalıdır. Dünyada en çok tercih edilen araba markaları Almanlarındır. BMW, Mercedes, AUDI, Volkswagen gibi popüler markalar Almanların yapmış olduğu araba markalarıdır. Tabii ki sadece araba üretmiyorlar. Tank, uçak, gemi, tüfek gibi malzemeleri de üretmişlerdir. Almanya kereste, tuz, bakır ve doğalgaz bakımından da zengin bir ülkedir. Almanya iki tane dünya savaşı görüp her ikisini de kaybetmesine rağmen şu anki ekonomisi dünyanın en iyi 4 ekonomisinde vardır. Çalışkan ve düzenli bir millete sahip olan Almanya iki dünya savaşında da yenilmesine rağmen ekonomisini güçlü tutmayı başarmıştır ve bu da azimlerini ve çalışkanlıklarını gösterir. Şimdi geçelim gelenek ve göreneklere.. Almanya'nın gelenekleri nelerdir?

Hristiyanların en önemli dini bayramı Paskalya'dır. Paskalya'da İsa'nın dirilişi anılmaktadır. Paskalya Bayramı perşembeden pazartesiye kadar kutlanır: Yeşil Perşembe olarak adlandırılan günde, kiliselerde gece ayinleri düzenlenir ve bu vesileyle İsa'nın 12 havarisi ile yediği son akşam yemeği hatırlanır. Paskalya arifesi olan Cuma ve Cumartesi günleri yas tutulur. İnanca göre, İsa cuma günü siyasi nedenlerden dolayı ölüm cezasına çarptırılmış ve çarmıha gerilmiştir. Bu olay günün 15'inci saatinde gerçekleşmiştir ki, bundan dolayı günümüzde ayinler hep saat 15.00'de düzenlenir. Cumartesi günü ölüm sessizliği günüdür. Bu yüzden bu günde ayinler düzenlenmez ve sunaklar süslenmez. Almanya'nın birçok eyaletinde bu iki günde yasa gereği eğlence yerlerinde dans yasağı geçerlidir. Almanya'nın başka bir geleneği ise Octoberfest ya da Türkçe çevirisi ile Ekim festivali, Almanya'nın Bavyera eyaletinin Münih kentinde her yıl Eylül ayının son günleri ve Ekim ayının ilk günlerinde düzenlenen 2 hafta süren bir festivaldir. Her yıl yaklaşık 6 milyon kişinin katıldığı bu festival Münih şehrindeki en ünlü olaydır. Festivalin en önemli özelliği biradır ve her sene festival kutlaması, Münih Belediye Başkanının büyük bir ahşap bira fıçısına çeşme çakması töreni ile başlar, Almanlar bu eylemi “O'zapft is!” (Bavyeraca: “Çeşmelendi!”) biçiminde seslendirirler. Bu kutlamalar için özel olarak bir Octoberfest birası mayalanır ki bu bira hem tat hem de alkol bakımından biraz koyu renkli ve serttir. Bu bira Maß denen bir litrelik özel bardaklarda sunulur ve ilk Maß Bavyera Başkanına ikram edilir. Sadece Münihli bira üreticilerinin bu özel birayı sunmalarına izin verilir ve bu sunum adı Bierzelt olan binlerce kişinin sığabileceği devasa çadırlarda yapılır.

Peki Almanya'nın ünlü yemekleri nelerdir?

1-Bratwurst: Almanya deyince ilk akla gelen yemeklerden biri de oldukça dolgun görünümlü sosisler. Domuz etinden yapılan bratwurstlar genelde sokak kenarlarında ve festivallerde sıklıkla karşılaşılan bir lezzettir.

2-Flammkuchen: Flammkuchen bir çeşit pizzadır. İçine malzeme olarak soğan, biber, kültür mantarı, sucuk, hindi göğsü, kurutulmuş domates, kokteyl domates konulur.


3-Maultaschen: Almanya’nın güneyinin yöresel bir yemeği olan maultaschen Alman usulü mantıdır. Bildiğimiz mantılardan daha farklı olan maultaschen yemeğinin içi için çok daha fazla malzeme kullanılıyor ve biraz daha büyük hamur keseciklerinin içine sosis, ıspanak, soğan konuluyor.


4-Rouladen: Rouladen, ince dilimlenmiş eti ile sarılmış pastırma, soğan, hardal ve turşulardan oluşan bir karışım. Rouladen’in vejetaryenler için de sebzeli alternatifleri bulunuyor.

O kadar yemekten bahsettik tatlı yiyelim, tatlı konuşalım.

5-Rote Grütze: Rote Grütze, kuzey Almanya’da sıkça tüketilen hafif bir tatlıdır. Ahududu, çilek ve vişne gibi kırmızı meyveleri kremayla buluşturan ve isteğe bağlı olarak dondurmayla servis edilen bu tatlı Almanya’da mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden biridir.


6-Bienenstich (Arı sokması keki): Üzeri fırınlanmış karamelize bademlerle doldurulmuş ve vanilyalı muhallebi, yağlı krema veya krema ile doldurulmuş tatlı bir mayalı hamurdan yapılan bir Alman tatlısıdır. Bienenstich, ilginç bir kökene sahip çok lezzetli bir tatlıdır.


7-Kaiserschmarrn(Alman lokması): Kaiserschmarrn veya Kaiserschmarren, adını bu tür kabarık rendelenmiş gözlemeyi çok seven Avusturya imparatoru Franz Joseph I'den alan hafif şekerli bir gözlemedir. Tatlı olarak veya hafif bir öğle yemeği olarak servis edilir.

Evet bu yazım da burada sona ermiştir. Sizlere elimden geldiğince Almanya'yı tanıttım. Umarım faydalı ve güzel bir yazı olmuştur. Sizler de eğer bu yazıda paylaşmadığım bildiğiniz bilgiler varsa yorumlarda paylaşabilirsiniz. Bir dahaki ülkede, başka bir vatanda, başka bir millette görüşmek üzere, kendinize iyi bakın, hoşça kalın.

KAYNAKÇA:






14 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Haberler:James Webb Uzay Teleskobu

24 Aralık 2021, evrenin değiştiği gün olarak tarihe geçecek! Çünkü dünyanın en gelişmiş ve en büyük teleskobu uzaya gönderilecek. Hubble...

Commentaires


Yazı: Blog2_Post
bottom of page